Marhahús főzelék

marhafozelek

Hozzávalók (10 adag)

  • 1 kiló marhahús (mellét írja, az gondolom a szegy, nekem „Tafelspitz”-et adott a német, nem tudom mi a magyar neve…)
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 darab hagyma, gerezdre vágva
  • 3 szár fehérítő zeller
  • 4 darab répa
  • 1 kisebb tök (Hokaido)
  • 1 doboz darabolt paradicsom (~800 gramm)
  • 1 doboz csicseriborsó (~820 gramm)
  • pár szár rozmaring
  • 2 púpozott evőkanál római kömény magja
  • 2 púpozott evőkanál őrölt koriander
  • 1 púpozott evőkanál őrölt fahéj
  • oliva olaj

A hús szétomlik a hosszú sütési idő alatt, így akár egyben is egy tűzálló tál aljára lehet helyezni. Én öklömnyi darabokra vágtam fel. Jó alaposan sóztam, borsoztam.

A zöldségeket nagyjából azonos méretű darabokra durván felvágtam. (A tök magját eltávolítottam, a héjától megszabadítottam.) Az összes zöldséget, a fűszereket, a paradicsomkonzervet a húsra halmoztam. Hozzáadom a csicseriborsót is (a levét nem, hanem cirka azonos mennyiségű vízzel és pár csipet sóval helyettesítem). Meglocsolom a tetejét olajjal, kézzel pedig jól összekeverem (most jön jól, hogy felvágtam a húst).

180 fokra előmelegített sütőbe rakom fedővel letakarva, 4-5 órán át párolva, amíg a hús magától szét nem esik. A vizet többször is pótolni kellett. Szerintem kuktában is nagyszerűen elkészíthető.

Mivel alapvetően arab jellegű ételről van szó, ezért kuszkusz illik hozzá.

A receptet a Jamie magazin 2013/jan-febr német számában találtam és a bejegyzés írásának pillanatában nem található meg a http://jamiemagazin.de oldalon. Mivel azonban korábbi receptek felkerültek, ezért érdemes rákeresni: “Rindfleisch-Eintopf” cím alatt.

1 Trackback / Pingback

  1. Marhahús hokaido tökkel és zöldségekkel | Háromkaptár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*