
Találtam egy töpörtyűs pogácsás receptet, amit a lehetőségekhez mérten módosítottam, annak legszebb példányát lencsevégre kaptam.
- 500 gramm liszt
- 240 gramm apróra vágott húsos szalonna
- 120 gramm apróra vágott füstölt sonka
- 150 gramm vaj
- egy zacskó élesztő
- 0,1-015 l tej
- 2-3 EK olaj
- 2 EK tejföl
- 1,5 TK só
- 1 TK cukor
- 1 tojás
- só, bors
A vajat a mikróban megolvasztottam (legkisebb fokozat, másfél perc), az élesztőt a cukorral cirka 0,1 l tejben elkevertem. Lisztet, sót, vajat, tejfölt, élesztős tejet elkevertem, és annyi langyos tejet adtam még hozzá “míg a kéztől és az edénytől elválik”.
A szalonnát egy kevéske olajban kisütöttem, majd a maradék olajjal és a sonkákkal együtt a turmixgépbe raktam és krémesre mixeltem.
A tésztát cirka 4 centire nyújtottam, megborsoztam, rákentem a szalonnakrémet. Négyrét hajtogattam és kelni hagytam. Utána óvatosan kinyújtottam, bekentem a felvert tojással, berácsoztam és kiszaggattam.
—-
További módosítások a következő verzióhoz: valamivel kevesebb szalonna/sonka keverék. Nem csak hajtogatom, de át is gyúrom, mert egyrészt néhány darab szétesett a húsréteg mentén, másrészt a sodrófával csak a tetejét lapítottam papirusz vékonyságúra, ezért a rácsozás után nehezen volt szaggatható. Ha jól elkeverem, akkor szerintem jobban összeáll.
Eredeti recept itt: http://eveskozben.blogspot.com/2012/10/tepertos-borsos-pogacsa-olyan.html
Leave a Reply